Sınavı Olacak 15 Üniversite Hakkında Ayrıntılı Bilgi

Total
0
Shares

1- Mersin Üniversitesi

Ön Kayıt: 10-14 Ağustos
Belge Kontrolü ve Kesin Başvuru : 17-20 Ağustos
Sınav Tarihi: 24-28 Ağustos
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü : 200
Antrenörlük Eğitimi Bölümü : 140

Üniversitenin dikkat çeken en önemli özelliği  2. aşamaya 150 Erkek ve 150 Kızın geçecek olmasıdır. Öğretmenlik bölümünde 1. aşamada(Ön Eleme) sadece YP (Yerleştirme Puanı) etkili olacaktır. Öğrenciler YP’nına göre sıralanacak ve ilk 300 (150E-150K) ikinci aşamaya kalacaktır.  YGS’leri yüksek olanların dışında AOBP’leri yüksek olan adaylarda Mersin Üniversitesini düşünebilir. 2. Aşamasında %60 Koordinasyon parkuru ve %40 sürat testi (30 Metre) olacaktır. Yerleştirme Puanı 95 üzeri olan adayların Ön Elemeyi rahat geçebileceğini düşünüyorum. Ancak YP ile ön elemeyi geçen adaylar ilk 25 kişiye girmek için iyi bir derece yapmalıdır.
Antrenörlük Bölümü için 1. aşama branş sınavıdır.
YP Nasıl Hesaplanır; (http://www.besyocuyuz.com/ozel-yetenek-sinavi-nasil-hesaplanir)

2-Bursa Uludağ Üniversitesi

Ön Kayıt: 03-05 Ağustos
Belge Kontrolü ve Kesin Başvuru : 03-05 Ağustos
Sınav Tarihi: 10-14 Ağustos I.Aşama / 20-21 Ağustos II. Aşama
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü : 180
Antrenörlük Eğitimi Bölümü : 140

Uludağ Üniversitesi 2. aşamasında çok enteresan bir değişiklik yaptı. Beklenilen o ki bu değişiklikle başvuru sayısını büyük miktarda arttıracak. 30 metre sürat testi, mekik testi ve güç testi seçeneklerinden birini seçilebilir yaptı. Böylelikle yalnızca sürati yalnızca mekiği iyi olan adaylarında üniversiteyi düşünmesini sağladı. Ayrıca çok eskilerde yapmış olduğu güç testini tekrar getirerek farklı adaylarında ilgisini çekmeyi başardı. İlk aşamanın genel puana hiç bir etkisi yok. Ön eleme olarak yapılacak branş sınavında 50 puan üzeri alan adaylar 2. aşamaya geçme hakkı kazanacak. Eğer ki 50 üzeri alan kontenjanın 2 katı kadar aday olmazsa üstten alta doğru inerek 49 puana 48 puana da sıra gelebilecek.
Sürat testi veya mekik testi veya güç testi bunlardan birini seçen adayın sınav puanı yalnızca bu test üzerinden hesaplanacak. Önceki senelerde 190 puanla yerleşen adayların bu sene daha az olacağını düşünüyorum. OBP puanı kırılıp yerleşen 3 tane aday olduğu için OBP puanı kırılanlar da Uludağ Üniversitesine gözünü dikmiş durumda

3-Karabük  Üniversitesi

Ön Kayıt: 14-19 Ağustos
Belge Kontrolü ve Kesin Başvuru : 18-19 Ağustos
Sınav Tarihi: 20 Ağustos
Baraj Puanı:210

Yalnızca Beden Eğitimi Öğretmenliği bulunan Karabük Üniversitesinin 70 kontenjanı var. Sadece koordinasyon parkuru testi yapan Karabük Üniversitesinde YGS puanı ve AOBP puanı olan adayların biraz daha ön plana çıkacağını düşünüyorum. Ancak talebin fazla olmaması 260 270 puanlı YGS’leri avantajlı bir hale getirebilir. Aynı tarihte yüksek puanlıların seçebileceği okullarda sınav yapıyor. Bu da ister istemez Karabük Üniversitesi puan dengesini biraz etkileyebilir.

4-KARS-KAFKAS ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt(Online): 10-16 Ağustos
Kesin Başvuru: 20 Ağustos 2015 Perşembe günü mesai bitimine kadar
Sınav Tarihi: 24 Ağustos
Tüm Bölümler-Baraj Puanı: 180

Yalnızca koordinasyon sınavı yapan ancak o koordinasyon sınavı da dillere mazhar olan Kars Kafkas Üniversitesi düşük puanlıların yalnızca parkur sınavıyla girebildiği sayılı yerlerden birisi olarak göze çarpıyor. Önceki yılların kazananlarına bakıldığında düşük puanlıların öğretmenliği bile kazandığı üniversite, bu tarihlerde sınav yapanlar arasında düşük puanlıların tercih edeceği bir üniversite olarak düşünülüyor. Parkuru üst düzeyde anaerobik dayanıklılık, çabukluk, çeviklik ve koordinasyon istiyor.

5-KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt(Online): 3-19 Ağustos
Kesin Başvuru : 20-23 Ağustos
Tüm Bölümler-Baraj Puanı:180

Özellikle öğretim görevlisi kadrosu Kastamonu Üniversitesini daha iyi bir hale getirmek için kurulduğu günden beri üst düzey çaba sarf etmektedir. Bu çabanın karşılığını da oluşturduğu tesislerle her geçen yıl alan üniversite 4-5 yıl sonra eminim ki çok iyi bir yerde olacaktır. Bünyesinde bulunduğum süreçte tanık olduğum müdür yardımcısının bile elinde kürek okul için bir şeyler yapmak istemesi beni çok gururlandırdı. Okulun adı geçen sene art niyetli taraflarca kötü işlere karıştırılmaya çalışılsa da okul sergilediği tutumla bunu yıkmayı başardı.
Branş sınavını ön eleme yapan çoğu okullar düşük puanlı öğrencilerin gözdesi olmuştur. Kastamonu Üniversitesinin geçen seneki öğretmenlik bölümü kazananların da çok sayıda 140-180 arası öğrenci vardı. Bu sene baraj puanını 180’e çıkartan üniversite biraz daha sakin sınav yapacak gibi duruyor. Bu sene de kuşkusuz 180-220 arasında bir çok öğretmenlik bölümü öğrencisi olacaktır. 1. aşama %50 2. aşama %50 etkili olan Kastamonu Üniversitesinde  2. aşama da kendi arasında 3’e ayrılıyor. 2. Aşamada yer alan 3 test Mekik ve Koordinasyon Testi %40  Sürat testi ise %20 etkili oluyor.

6-EDİRNE-TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt(Online) : 15 Haziran – 17 Ağustos
Sınav Tarihi : 22-28 Ağustos
Tüm Bölümler-Baraj Puanı: 140

“Trakya Üniversitesinin barajı 140 o zaman burası 140 puanlı öğrencilerin yeridir.” Düşüncesi çok yanlış bir düşüncedir. Trakya Üniversitesinde YGS kadar AOBP puanı da çok etkilidir. Adana, Uludağ, Kocaeli, Mersin, Karabük gibi üniversiteler yüksek puanlıları çekse de bir o kadar da Trakya çekecek. Yüksek puanlıların bu kadar bölünmesinden kuşkusuz düşük puanlılar da faydalanacak ve kazananların içinde düşük puanlılar da olacak. Ancak ben Trakya’ya düşük puanlılar girse de AOBP puanlarının düşük olmayacağını düşünüyorum. Okulun her branşta giren kişi sayısı ve tam puan çeken kişi sayısı üzerinden hesap yapıyor olması bir çok öğrenciyi dumura uğrattı. Öğrenci ben 100 metreyi 11.40 koşuyorum gideyim tam puan alayım girerim diye düşünmesi çok yanlış… Aynı öğrenci Badminton parkurunda eğer yeteneği varsa belki 300 yapsa okula girecek ancak 100 metrede tam puan çekiyor ve giremiyor. Atletizmdeki yığılma bu sene de fazla olursa bir çok öğrenci beklentilerini alamayacak. O yüzden branş seçimini çok iyi yapmalısınız.

7-KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt : 10-14 Ağustos
Sınav Tarihi: 25-26 Ağustos
BESÖ-SYP-AEP-REK Bölümleri İçin Baraj Puanı: 250
(1. ÖĞRETİM)
SYP-REK AEP Bölümleri İçin Baraj Puanı : 230
(2. ÖĞRETİM)

Kılavuzların açıklanması arifesinde barajını 300 puan yapacağı söylenmesi çok büyük bir tepki yaratmıştı. Kocaeli Üniversitesi baraj puanını 250 olarak açıkladı. Yukarıdaki üniversitelerde de bahsettiğimiz üzere bu tarihte olan üniversitelerin çoğunun ortak özelliği YGS puanına çok büyük önem vermesidir. YGS puanı yüksek olan adayların bölünecek olması şüphesiz her yıl çok sayıda başvuru alan Kocaeli Üniversitesinin de başvuru sayısını etkileyecektir. Önceki yıllarda AOBP bir önceki yıl yerleşmiş adaylarda yarıya düşmüyordu. Ancak üniversitenin bu yıl bunu değiştireceği yönünde ciddi söylentiler var. AOBP’si yarıya düşen ve kendini Kocaeli’ye şartlamış adayların bir kere daha düşünmesini tavsiye ediyorum. Bu iddia ciddi taraflarca bana bildirilmiştir ancak kesinlik arz etmemektedir.
YGS puanına güvenenler ve koordinasyon parkurunda kendini başarılı addedenler Kocaeli Üniversitesini düşünebilir. Özellikle öğretmenlik kontenjanını sonradan 2 katına çıkartması Kocaeli’nin düşünülmesini sağlayacaktır. Unutulmaması gereken en önemli olay çok sayıda okul 20-30 Ağustos tarihinde sınav yapıyor ve siz tamamen size hitap eden okulu seçmelisiniz.

8-KÜTAHYA-DPÜ

Ön Kayıt: 10-14 Ağustos
Sınav Tarihi: 17-21 Ağustos
Tüm Bölümler-Baraj Puanı: 200

Kontenjanlarıyla çoğu kişiyi cezbeden DPÜ özellikle puanı düşük adaylar için büyük umut.. Geçen yıl kılavuzunu ön kayıt sırasında kayıt olan adaylara dağıtan DPÜ bu sene de aynı güzelliği yapacak gibi gözüküyor. Sınav sistemi tam olarak bilinmese de %90 geçen seneyle aynı sınav yapacak yönünde duyumlar aldık. YGS’si  AOBP’si düşük olup kendini çok yalnız hisseden ve bir o kadarda kendini başarılı bulanlar kesinlikle DPÜ’yü düşünmelidir.  Başvurunun önceki yıllardaki gibi fazla olacağını düşünmüyorum. (Bunu yazdıysam yüksek olur.) Bunu da düşünürseniz tekrar normal olabilir.

9-BOLU-AİBÜ

Kayıt Tarihi : 19-21 Ağustos
Sınav Tarihi : 24-27 Ağustos
Tüm Bölümler-Baraj Puanı:180

YGS5 puanı bir çok en yüksek puan türü 300 olan adayın düşüktür. Dolayısıyla YGS5’i 260 üzeri olan adaylar Bolu’yu mutlaka düşünmelidir. Belki de bu konuda bahsettiğim bütün üniversitelerden en çok Bolu AİBÜ’de YGS etkilidir. Parkuruna güvenmeyen ancak YGS’den medet umanlar mutlaka Bolu’ya gitmelidirler. Geçen senenin kazananlarına baktığımızda öğretmenlik bölümünü 38 yapmış kazanmış öğrenciler varken 28 yapıp en altlarda olan öğrenciler de var bunun bir numaralı mimarı tabi ki de YGS5 puanıdır. Öğretmenlikte %50 YGS5 %50 parkur yöneticilikte %70’lerde YGS5 şüphesiz okulun yalnızca YGS5’ten aldığı izlenimini doğruyor. Ancak okulun eğitimi ve öğretim görevlisi kadrosu son derece mükemmeldir. Türkiye standartlarına göre gerçek eğitim arayanlar kesinlikle Bolu’yu düşünmelidirler.

10-ADANA-ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt: 19-21 Ağustos
Sınav Tarihi: 26-28 Ağustos
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü : 280
Antrenörlük Eğitimi Bölümü : 225

Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesinin 300 YGS hezimetinden sonra (Hezimet diyorum çünkü başvurular 50’leri görmedi.) Adana’da 280 hezimeti yaşayabilir. Özellikle çakışan sınavlar ve barajını bu senede 280 yapmış Adana çok enteresan işlere gebe olabilir. Puan barajını geçen herkesi kesinlikle Çukurova’ya girmesi gerektiğini düşünüyorum.  YGS’si yüksek olan adaylar çoktan iyi yerleri kazandı. Ankara, Niğde, Marmara, Gazi v.s. o yüzden başından beri Adana’yı hedefleyenler dışında iyi dereceler çıkarabilecek birilerinin kaldığını düşünmüyorum. Kocaeli Trakya Uludağ Bolu Karabük dağılım gerçekten çok enteresan olabilir. Ancak bilinen bir gerçek 280 üzeri sağlam adamlar artık kazandılar ve son sınavlarda da çok güzel bir şekilde dağılacaklar.

11-HATAY MKÜ

Ön Kayıt: 10-14 Ağustos
Sınav Tarihi: 24-28 Ağustos
Baraj Puanı: 200 Puan

Hatay MKÜ sınavı 2 aşamadan oluşmaktadır. 1. Aşama ön eleme mahiyetindedir ve yerleştirme puanına herhangi bir katkı sağlamamaktadır. 1. Aşamayı, erkeklerde 1500 metreyi 5 dakika 40 saniye ve bayanlarda 800 metreyi 3 dakika 45 saniye yapabilen adaylar geçecektir. Ön elemenin bu kadar düşük tutulması katılanların %95’inin 2. aşamaya kalacağı yönünde kuvvetli izlenimler bırakıyor.
2. aşama sınavı yalnızca 30 metre sürat koşusu olacaktır. Sprinti kuvvetli olanlar kontenjanında yüksek olması sebebiyle Hatay’ı tercih edebilirler. %70 2. aşama sınav puanı ve %30 sporcu öz geçmişiyle değerlendirmeye alacak Hatay MKÜ öz geçmişi olmayan adaylarında düşünebileceği bir üniversite olabilir. Çanakkale’de karşılaşılan durumla karşılaşılabilecek olunsa da açıkçası öz geçmişi olan fazla adayın geleceğini düşünmüyorum. Özellikle bayan adaylarda öz geçmiş sayısı başvuranların %20’den fazla olacağını düşünmüyorum.
Çoğu 30 metresi iyi olan aday MKÜ ve Uludağ Üniversitesi arasında kalacaktır. Bu adaylar için tavsiyem öz geçmişi varsa Hatay yoksa Uludağ Üniversitesini seçmesi yönündedir.

12- RİZE RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ 

Ön Kayıt: 10-21 Ağustos
Sınav Tarihi: 27-30 Ağustos
Baraj Puanı: 180 Puan

Rize Üniversitesi bu sene ilk kez öğrenci alacak. Üniversitede yalnızca Spor Yöneticiliği bölümü var.  Üniversitenin ismi, yeni açılıyor olması, başvuru ücretinin 200TL olması, yalnızca spor yöneticiliği bölümünün olması ve aynı tarihlerde bir çok popüler üniversitenin sınav  yapıyor olması mutlaka üniversitenin başvurusunu bir hayli etkileyecektir. 30 Erkek ve 20 Bayan kontenjanı olan RTEÜ 8 tanede milli öğrenci alarak toplamda 58 kontenjanla BESYO’lar arasındaki yerini alıyor.
Yalnızca parkur sınavının olması YGS puanını ön plana çıkarabilecek olsa da ben barajı geçen herkesin kazanma şansının olduğunu düşünüyorum.

13- DÜZCE ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt: 19-21 Ağustos
Sınav Tarihi: 24 Ağustos
Baraj Puanı: Öğretmenlik 230 Puan, Antrenörlük için 160 Puan ve en az 3  yıllık lisansa sahip olmak.
Milli adaylar için 140 Puan

Düzce Üniversitesi kontenjanının büyük bir kısmını milli sporculara ayırmıştır. Alacağı 120 Öğrencinin 60’ının milli olmasını isteyen üniversite kontenjan dağılımını şu şekilde yapmıştır;
Mevcut Bütün Bölümleri için: 40 Kontenjan (26Erkek-14Kadın) ve bunların yarısı da milli sporcu (13Erkek-7Kadın)
Okulda Öğretmenlik, Antrenörlük ve Antrenörlük 2. Öğretim bölümleri mevcuttur. Yalnızca koordinasyon parkurundan sınav yapan üniversiteyi milli adayların kesinlikle düşünmesi gerektiği kanaatindeyim.

14-VAN YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt: 10-14 Ağustos
Sınav Tarihi: 19-23 Ağustos
Baraj Puanı: 180 Puan

Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük ve Antrenörlük 2. öğretimin bulunduğu kontenjanlarının 40+40+40=120 olduğu Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Hatay Üniversitesi gibi yalnızca 30 metre sınavı yapmaktadır. Uludağ’ın ve Hatay’ın  biraz daha ön planda olduğunu düşünürsek Yüzüncü Yıl Üniversitesi 30 metre koşup kazanabileceğiniz üniversiteler içinde biraz daha arka plana düşüyor.  Ancak düşünülmesi gereken en önemli nokta öz geçmiş puanlama sistemidir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Hatay MKÜ’nün tersi bir uygulama yaptı ve Öz geçmişe %80 sprint testine %20 değerlendirme yüzdesi verdi. Buda Öz geçmişi olan sporcuların Hatay’dan önce Van’ı seçmesine sebep olacaktır.

15-HARRAN ÜNİVERSİTESİ

Ön Kayıt: 17-21 Ağustos
Sınav Tarihi: 1-4 Eylül
Baraj Puanı: 180 Puan

Harran Üniversitesinin Eylül ayında sınav yapacak 2-3 okuldan birisi olması şüphesiz ki son umudu olan bütün adayları çekecektir. Son sınavların en büyük mücadelesi rakiplerle veya derecelerle değil, psikolojiyle olmasıdır. Herkesin son şansım demesi çok büyük bir baskı oluşturacak ve başvuru sayısını arttıracak olsa da okulda yalnızca Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümü var. 25 Erkek 15 Kız toplamda 40 kontenjanı olan Harran Üniversitesi son şansı olan adayların gözünü korkutarak daha büyük bir baskı oluşturuyor. Bu sebeple psikolojik mücadelesi güçlü olan adayların sınavı kazanma şansı çok daha fazla olacaktır. Ancak sınavda ön eleme olması yürekle su serpiyor.  Kontenjanın 4 katı kadar aday 2. aşamaya geçmeye hak kazanacak.( 100Erkek-60Kız)
1. aşama (Ön eleme) 30 metre sürat koşudur. Bu koşuda alınan puan %40 etkili olacaktır. 2. aşamada  koordinasyon parkuru vardır. Parkurdan alınan puanda %40 etkileyecektir. Son olarak da öz geçmişten alınan puan %20 etkileyecek yerleştirilme puanı belirlenecektir.

2

Bir Cevap Yazın

En Çok Beğenİ Alanlar